Pregcheck – Alkuraskauden oireet

Alkuraskauden oireet

Kuukautisten poisjäänti on yleensä ensimmäinen raskaudesta kertova oire. Kuukautiset jäävät pois, koska kohdun limakalvo, joka normaalisti kuukautisten aikaan poistuisi, on raskauden kehittymiselle välttämätön.

Hyvin yleinen alkuraskauden oire on väsymys. Toiset äidit tosin saattavat koko raskauden ajankin olla pirteitä, mutta osa on väsyneitä sekä raskauden alussa että lopussa. Mikäli väsymys kuitenkin jatkuu yli kaksi viikkoa, on asiasta syytä neuvotella lääkärin kanssa. Anemia tunnetaan yhtenä väsymyksen syynä ja on raskauden ikävä oire. Silloin verenpunasolut ovat vähentyneet. On normaalia, että veren hemoglobiini laskee raskauden aikana, koska äidin veren määrä lisääntyy ja veri ikään kuin laimenee. Mikäli hemoglobiini on neuvolassa mitattaessa alhainen, voi lääkäri tai terveydenhoitaja suositella rautalääkkeitä. Myös C-vitamiinia sisältävät kasvikset, hedelmät sekä liha- ja kalaruoat edistävät raudan imeytymistä.

Lämmönnousu on tavallista alkuraskaudessa, mutta lievä lämpöily ei vaadi hoitoa. Mikäli kuitenkin kuume nousee, on hyvä olla yhteydessä äitiysneuvolaan tai lääkäriin. Rintojen aristus ja kasvu on erittäin yleistä odottaville äideille.

Pahoinvointia ja kuvotuksen tunnetta esiintyy noin puolella odottavista äideistä, etenkin aamuisin kun vatsa on tyhjä. Myös huimaus voi liittyä tähän. Monesti kuvotuksen tunteeseen liittyy jotkin tietyt hajut tai maut, koska nämä aistit herkistyvät raskauden myötä. Kuitenkin varsinainen pahoinvointi, johon liittyy myös oksentelua, helpottaa yleensä noin kolmannen raskauskuukauden jälkeen. Pahoinvointiin saattaa auttaa se, että äiti nauttii jo ennen sängystä ylös nousemista lasillisen vettä tai mehua ja syö jotain pientä kuten hedelmän, keksin tai leipäpalasen vuoteesta noustuaan. Vuoteesta ei myöskään kannata nousta kovin nopeasti. Joskus pahoinvointia voi tulla myös keskellä päivää, joten sen välttämiseksi kannattaa muistaa syödä päivän mittaan pieniä välipaloja. Mikäli oksennus on jatkuvaa eikä helpota lainkaan, on syytä pyytää neuvoa lääkäriltä.

Närästys on erityisesti raskauden loppupuolella esiintyvä oire, mikä johtuu mahanesteen joutumisesta ruokatorveen ja esiintyy yleensä poltteena kurkunpäässä, rintalastan takana tai ylävatsassa. Närästystä voi välttää vähentämällä vahvoja mausteita, rasvaisia ruokia sekä kahvia ja vahvaa teetä. Närästys häviää yleensä itsekseen lapsen synnyttyä, mutta neuvolasta kannattaa kysyä myös turvallisista närästyslääkkeistä joita voi syödä raskauden aikana.

Virtsaamistarve muuttuu monella jo raskauden alkumetreillä. Kun kuukautiset jäävät pois, saattaa raskaana oleva tuntea painontunnetta alavatsalla. Siihen on syynä verisuonten laajentuminen ja verenkierron vilkastuminen. Erityisesti raskauden edetessä, ja loppuvaiheilla virtsaamistarve lisääntyy, on täysin normaalia, mutta mikäli vuoto on kutiseva tai pistävän hajuista, tulee asia tutkia, koska syynä voi olla tulehdus. Alapesuun suositellaan käytettäväksi pelkkää vettä sillä saippua voi ärsyttää liikaa limakalvoja.

Veristä vuotoa esiintyy yleensä noin joka neljännellä raskaana olevalla pois jääneiden kuukautisten aikoihin. Niukka verinen vuoto johtuu siitä, että hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun limakalvoon. Mikäli verinen vuoto on runsasta ja vastaa kuukautisvuotoa tai on jopa runsaampaa, se voi olla merkki alkavasta keskenmenosta. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä äitiysneuvolan terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Ummetusta saattaa ilmetä joillakin äideillä johtuen siitä, että kasvaessaan kohtu painaa peräsuolta. Ummetusta voi ehkäistä ja helpottaa syömällä runsaskuituista ruokaa ja juomalla riittävästi nesteitä. Myös liikunta vilkastuttaa suolen toimintaa. Turvotus raskausaikana on yleistä ja on normaalia mikäli se on lievää, eikä siihen liity verenpaineen nousua tai valkuaisaineen erittymistä virtsaan. Mikäli äidin paino nousee äkillisesti eli keskikokoisella naisella yli 500g viikossa, tai siihen liittyy voimakasta ihon kutinaa, on otettava yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Runsas turvotus ja kutina voivat olla merkkejä raskauden aikaisesta maksasairaudesta (raskaushepatoosi).

Ihon tummuminen on melko yleistä raskaus aikana. Etenkin nännipihat ja ulkosynnyttimet saattavat tummua. Lisäksi toisille äideille ilmestyy vatsaan tumma viiva ja kasvoihin saattaa tulla ns. maksaläikkiä. Hoitokeinoa tummumiseen ei ole, mutta oireet häviävät yleensä raskauden jälkeen.

Suonenveto eli lihassupistus tulee yleensä pohje- tai reisilihakseen yöaikaan. Raskaus monesti altistaa sille ja ainut hoitokeino on venyttää jännittynyttä lihasta ja hieroa sitä. Myös kylmäpakkauksen käyttö tai magnesium-ravintolisän nauttiminen voi auttaa ensihätään. Jalkoja kannattaa myös pitää lämpimänä öisin.

Lisätietoja mm:
http://groups.stakes.fi/LAPE/FI/Vauva/index.htm